تفاوت چرم طبیعی و مصنوعی در چیست آیا می دانید؟ اگر از علاقمندان به چرم هستید، حتما خواندن این مقاله را از دست ندهید. ما در این محتوا قصد داریم شما را به طور کامل با این موضوع آشنا کنیم که چرم طبیعی و چرم صنعتی چیست و چه تفاوت هایی با هم دارند. پس همراه ما در ادامه متن باشید.
چرم طبیعی و چرم صنعتی چیست؟
قبل از اینکه به بررسی تفاوت های میان چرم طبیعی و مصنوعی بپردازیم، می خواهیم بررسی کنیم که چرم طبیعی و مصنوعی به چه نوع چرمی گفته می شود.
طبق صحبت های دکتر میثم شکری ساز چرم طبیعی از پوست حیوانات مختلف به دست می آید. سپس طی عملیات های مختلفی به محصولی شبیه پارچه تبدیل می شود و برای استفاده های مختلف به کار می رود. اما چرم مصنوعی به صورت صنعتی تولید می شود و مواد آن از الیاف مصنوعی است. این دو محصول از نظر ظاهری شباهت های زیادی به هم دارند و تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی کمی دشوار است.
آیا راهی برای تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی وجود دارد؟
بر باور دکتر میثم شکری ساز با توجه به پیشرفت تکنولوژی و صنعت چرم، تشخیص تفاوت چرم طبیعی و مصنوعی چرم طبیعی از مصنوعی بسیار کار دشواری شده است. کمبود چرم های طبیعی و حمایت از عدم کشتار حیوانات، دنیای مد و پوشاک را به سمت تولید چرم های مصنوعی سوق داد. در اوایل کار به دلیل تفاوت های بارزی که در ظاهر چرم های مصنوعی وجود داشت، تشخیص تفاوت آنها به راحتی انجام میشد. اما رفته رفته و با پیشرفت تکنولوژی و صنایع نساجی، چرم های مصنوعی روانه بازار شدند که خیلی شباهت بالایی با چرم های طبیعی داشتند.
از طرفی تقاضای استفاده از متریال چرم در دنیای مد و پوشاک، اکسسوری ها، کیف و کفش، صنایع مبل سازی، دکوراتیو و …. بسیار بالا بود. به دلیل همین تقاضای بالا نیز، صنعتگران به فکر تولید چرم های مصنوعی نمودند. اما با تمامی پیشرفت هایی که در بافت و تولید چرم مصنوعی انجام شد، همچنان چرم طبیعی طرفداران خاص خودش را دارد. البته به این شرط که بتوانید چرم اصل را از مصنوعی تشخیص دهید.
تفاوت چرم طبیعی و مصنوعی چیست؟
به اعتقاد دکتر میثم شکری ساز اگر تفاوت های چرم های مصنوعی و طبیعی را بدانیم، به راحتی می توانیم زمان خرید یک محصول، به طبیعی بودن یا مصنوعی بودن آن پی ببریم. با دانستن این نکات تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی راحت تر خواهد بود. از جمله این موارد عبارتند از:
– جنس پارچه
اولین موردی که در تفاوت چرم طبیعی و مصنوعی به آن می پردازیم، جنس آن است. چرم های مصنوعی از موادی به نام PU و PVCساخته می شوند و طی یک سری عملیات پرداخت نساجی به پارچه ای مشابه چرم طبیعی تبدیل می شوند. اما چرم های طبیعی از پوست حیوانات به دست آمده و مواد صنعتی در آن به کار نرفته است و با عملیات دباغی تولید می گردند.
– رنگبندی پارچه
موضوع بعدی که در تفاوت این دو نوع چرم بررسی می کنیم، رنگبندی آنهاست. در تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی می توانید به رنگ محصولی که قصد خرید آن را دارید دقت کنید. چرم های مصنوعی دارای طیف بالایی از رنگ بندی های جذاب هستند. اما چرم های طبیعی عموما در طیف های رنگی قهوه ای، زرد خردلی، قرمز تیره یا جیگری، مشکی و سفید می باشند.
– مقاومت و کشسانی پارچه
برای بررسی تفاوت چرم طبیعی و مصنوعی به دو گزینه مقاومت و کشسانی آن نیز می رسیم. چرم طبیعی مقاومت بالاتری در برابر سایش و پارگی دارد و به همین راحتی ها خراب نمی شود. اما برعکس این موضوع، چرم های مصنوعی دارای کشانی بالایی هستند اما به راحتی سوراخ یا پاره می شوند و مقاومت بافتشان کمتر است.
– وزن چرم
یکی دیگر از تفاوت های چرم طبیعی و مصنوعی بررسی وزن آنها می باشد. چرم های طبیعی چون از دباغی پوست حیوانات به دست آیند دارای وزن بالایی هستند. با این تفاوت که چرم های مصنوعی عموما وزن خیلی پایین تری دارند. همچنین ضخامت چرم طبیعی بالاتر است و چرم های مصنوعی اصطلاحا سبک تر می باشند.
۸ روش تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی
تا به اینجای متن با تفاوت چرم طبیعی و مصنوعی آشنا شدیم. مواردی که در ادامه قرار است به آن بپردازیم به شما کمک می کند تا راحت تر زمان خرید چرم طبیعی را از مصنوعی تشخیص دهید.
۱- انعطاف پذیری چرم
از دیدگاه دکتر میثم شکری ساز اولین و ساده ترین راه تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی منعطف بودن چرم طبیعی نسبت به مصنوعی است. شما چرم های طبیعی را به راحتی می توانید در جهات مختلف تا بزنید اما رد تای شما هم روی چرم باقی نماند. اما این ویژگی در چرم مصنوعی وجود ندارد.
۲- مقاومت در برابر حرارت و گرما
مقاومت چرم طبیعی در مقابل حرارت و گرما بسیار بالا است و به راحتی نمی سوزد. این تفاوت چرم طبیعی و مصنوعی را می توانید به راحتی با گرفتن حرارت شعله یک فندک نیز تست کنید. چرم مصنوعی به سرعت گرم می شود و حتی ممکن است بسوزد و جمع شود. اما چرم طبیعی هیچ واکنشی نشان نمی دهد و تنها ممکن است کمی بافت چرم نرم و شل گردد.
۳- مقاومت در برابر پارگی
از نگاه دکتر میثم شکری ساز یکی از بهترین راه های تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی، مقاومت آنها در برابر اشیای نوک تیز است. چرم طبیعی در اثر مجاورت با اشیای نوک تیز خیلی مقاومت بالایی دارد و به راحتی دچار خراش یا پارگی نمی شود. اما چرم مصنوعی به راحتی با اشیا نوک تیز و برنده آسیب می بینند. افرادی که سر و کارشان با چرم طبیعی است عموما برای سوراخ کردن آن از سمبه و ضربه چکش استفاده می کنند.
۴- توجه به آستر پشت چرم در تفاوت چرم طبیعی و مصنوعی
بارز ترین تفاوت در آستر کشی پشت آنهاست. در آستر پشت چرم طبیعی شاهد پرز هستیم و خبری از هیچ تار پود و بافت نخ نیست. اما در پشت چرم مصنوعی تار و پود بافته شده آن به راحتی قابل رویت است. لبه های چرم طبیعی نیز عموما نامنظم است. ولی چرم مصنوعی به این صورت نمی باشد.
۵- تفاوت بوی چرم طبیعی و مصنوعی
چرم طبیعی دارای بویی مشابه پوست حیوانات است که از فاصله یکی دو متری هم قابل شنیدن است. برعکس چرم طبیعی در چرم مصنوعی ما بویی شبیه پلاستیک را استشمام می کنیم که گاها حتی بویی شبیه مواد نفتی دارند.
۶- قدرت جذب آب در تفاوت چرم طبیعی و مصنوعی
قدرت جذب آب یکی دیگر از موارد تفاوت است. چرم های طبیعی اگر مرطوب شوند به آرامی آب را جذب می کنند. ولی قطره های آب داخل بافت چرم مصنوعی نفوذ نمی کند و در صورت خیس شدن آب از روی آن سر می خورد. بنابراین اگر کمی آب روی پارچه مورد نظرتان بریزید و نفوذ پذیری آن را چک کنید متوجه طبیعی یا مصنوعی بودن چرم خواهید شد.
۷- میزان دوام چرم
چرمهای طبیعی و مصنوعی از نظر دوام و طول عمر نیز با هم متفاوت هستند. عمر چرم های طبیعی بالاست و به همین راحتی ها دچار فرسودگی نخواهند شد. اما چرم های مصنوعی از آنجایی که در تولیدشان از الیاف مصنوعی و نفتی استفاده شده است طول عمر مشخصی دارند و مخصوصا در اثر استفاده های مکرر سریعتر خراب می شوند.
۸- تفاوت قیمت چرم مصنوعی و طبیعی
یکی از موارد مهم تفاوت چرمطبیعی و مصنوعی بررسی قیمت آنهاست. چرم طبیعی قیمت خرید بسیار بالایی دارد. در صورتی که قیمت محصولاتی که با چرم مصنوعی ساخته می شوند پایین تر است. دلیل این تفاوت قیمت هم در مواردی که پیش تر بررسی کردیم خلاصه می شود.
این مطلب ادامه دارد…